Tingenes tilstand - Gjenstandshistorier

Universitetet er et sentrum for læring og forskning. Hjelpemidler til undervisningen og vitenskapelige instrumenter har alltid vært viktige rammevilkår for kunnskap. Tidligere var det vanskelig å finne midler til selv de nødvendigste hjelpemidlene. Dette gjenspeiles i rapportene fra institutter, laboratorier og museer. Innkjøp av et par nye mikroskop, noen nye preparat, plansjer og bøker ble samvittighetsfullt innført i universitetets årsberetninger. Å fylle containere med ukurant inventar og utdaterte instrumenter var utenkelig. 

Her presenterer vi kortere og lengre historier til enkelt-instrumenter, forskningsoppsett og undervisningsmateriale. Vet du om et instrument med en spennende historie, så ta kontakt!

Bildet kan inneholde: Metall, Messing.
Publisert 25. mars 2019 10:32

I 1815 ble en kondensator kjøpt fra et dødsbo for å brukes i fysikkundervisningen ved det nye, norske universitetet. Den har blitt brukt helt fram til å dag uten å bli verken utslitt, ødelagt eller utdatert. Slå den!

Bildet kan inneholde: Skulptur, Kunst, Statue.
Publisert 22. mars 2019 10:17

Alle studenter måtte følge fysikkundervisningen tidlig på 1800-tallet, men dokka som slo kollbøtte ble ikke bare vist fram for å lette stemningen i auditoriet.

Publisert 21. mars 2020 11:11

Universitetets eldste drogesamling er del av en historie om tverrfaglighet. Botanikere, kjemikere, fysikere og medisinere underviste alle framtidens leger og farmasøyter.

Publisert 22. feb. 2016 15:54

Kjemiprofessor Peter Waage (1833-1900) var både samfunnsengasjert og totalavholdsmann. Han ivret for at beskatning på øl skulle baseres på etanolinnholdet, og var rask til å benytte ebullioskopet for å bestemme dette.

Bildet kan inneholde: rektangel, tre, skap, merker i treverket, hyller.
Publisert 10. mars 2016 00:02

Vekten, og kunsten å veie er en forutsetning for sivilisasjonens (og kjemiens) utvikling. Mens det tok svært lang tid å utvikle et brukbart termometer, var  et måleinstrument for masse tidlig på plass. Da som nå var det viktigere å tjene penger enn å ha innsikt. Og vekten var et nødvendig instrument i all handel.

Bildet kan inneholde: organ, illustrasjon, kunst, organisme, menneskelig anatomi.
Publisert 25. okt. 2012 18:56

Du kjenner dem kanskje fra egen skolegang eller interiør-magasinenes glansede verden. Undervisningsplansjene hadde også sin plass ved universitetet.

Bildet kan inneholde: smil, erme, kontorutstyr, skap, bildesign.
Publisert 30. mars 2020 15:17

Instrumentet ble innkjøpt av en kommende nobelprisvinner i mellomkrigstiden og modifisert med deler fra Luftwaffe etter krigen. Kjemiker Peter Klæboe gir en detaljert beskrivelse av hvordan instrumentet ble brukt, hvem som brukte det og utviklingen av den vitenskapelige metoden.

Bildet kan inneholde: produkt, sylinder, gass, maskin, kontorutstyr.
Publisert 22. feb. 2016 16:29

Polarografen ble konstruert av den tsjekkiske professoren i fysikalsk kjemi: Jaroslav Heyrovský (1890-1967). Instrumentet ble brukt i en analysemetode Heyrovský hadde utviklet, som han fikk nobelprisen for i 1959.

Bildet kan inneholde: produkt, ras el hanout.
Publisert 21. mars 2020 11:35

Hva kan en 150 år gammel undervisningssamling med droger fortelle oss i dag? Historien som begynner å ta form handler om en svaksynt epidemiforskere, om en gammel professor i veterinærvitenskap, om medisinstudenter, farmasilærlinger og om latinske bøyningsformer.

Publisert 6. mai 2013 14:59

Sammen med den gamle medisinske instrumentsamlingen fant vi noen produktkataloger fra rundt hundre år tilbake. Disse synliggjør hvor forseggjort instrumentene var, og ikke minst hvilket bredt produktspekter ett firma kunne tilby! I en katalog finner vi alt fra veggskap til skalpeller, i en annen både røntgen- og landmålingsutstyr.