Digitale fortellinger om Universitetet i Oslo

Universitet i Oslo feiret sitt 200-årsjubileum i 2011. I den forbindelse samarbeidet Institutt for medier og kommunikasjon (IMK), Studieavdelingen og Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV) om undervisningskurset Digitale fortellinger. Her har studenter ved IMK skapt fortellinger med universitetshistorie som tema.

Første inntrykk, andre inntrykk, solgt!

Robert kom fra Manhattan i New York til studentbyen Kringsjå på 1970-tallet. Hvordan var det å finne seg til rette i Oslo?

Mordvåpenet på matematisk institutt

Aktuarstudentenes eksamen var delt inn stilletid og regnekverntid. Kalkulatoren er kanskje ikke så ille likevel…

Da jazzen tok studentene

I flere år drev studenter jazzklubb i studentbyen på Sogn. Det ble arrangerte konserter for fulle hus. Den som kunne vært der!

Undervisning i umoral: Prevensjon

I 1962 hang SiO opp et A4-ark der ”Prevensjonsveiledning” var skrevet med blå tusj, Tilbudet ble snart tatt opp som sak i Stortinget.

Fru Blindern

I 1960-årene vokste det fram et nytt universitetsområde på Blindern. På jordene til Øvre Blindern gård skjøt det opp bygninger for et moderne masseuniversitet. På den gamle gården var den siste husfruen vitne til de store endringene.

CTRL ALT DEL

"Jeg lurer på hva de gjorde før eposten kom? IT i min hverdag er like selvfølgelig som luft". I dag er det vanskelig å forstå at IT var forbeholdt forskere i hvit frakk. Tenk hvilke konsekvenser det hadde når IT ble introdusert ved universitetet!

Professor i olivin

Victor Goldschmidt - geokjemiens far. Lenge etter hans død kom urnen hans tilbake til universitetet. UiO ble sett på som nærmeste pårørende.

Campus Tøyen?

Hvordan kunne et universitetsområde på østkantområdet Tøyen  ha blitt, hvis ikke universitetet hadde skaffet seg byggetomt på Blindern?

Akademiske sigaresker

Sigaresker var ettertraktet emballasje for insektsamlerne - entomologene. Sommerfuglene har fått nye hjem, men sigareskene forteller sin egen kulturhistorie.

Et studie i 70-åras Blindern

Mamma elsket Blindern! Opplev tilbakeblikk på mors studietid i 1970-åra. Det var tiåret for politikk, kvinnekamp, kjærlighet –og så litt fag, da.

Opp i røyk

Røykerne har hatt gode tider på universitetet. Arkitektene tegnet inn store askebegre i bygningene for å møte behovene. Blindern var røyklagt!

Språket vårt

Språkpionerer har reist landet rundt og samlet inn språket vårt, ord for ord skrevet ned med sirlig nøkkelskrift og samlet i store kartotek.

Å lære av Pongo pygmaeus

Studiesamlingen til biologistudentene gir et voldsomt sanseinntrykk. Her står skjeletter, fisker på sprit og fugler i rør stablet tett fra gulv til tak så studentene på en håndfast måte kan lære om dyrenes anatomi og utviklingshistorie.

Det skjulte rommet i Observatoriet

Observatoriet er blant universitetets eldste bygninger. Derfra skulle Norge plasseres på kartet. Når Observatoriet ble restaurer oppdaget kulturminnerådgiver Jens Treider et hemmelig rom…