Digitale fortellinger

Universitet i Oslo feiret sitt 200-årsjubileum i 2011. I den forbindelse samarbeidet Institutt for medier og kommunikasjon (IMK), Studieavdelingen og Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV) om undervisningskurset Digitale fortellinger. Her har studenter ved IMK skapt fortellinger med universitetshistorie som tema.

Første inntrykk, andre inntrykk, solgt!

Robert kom fra Manhattan til Kringsjå på 1970-tallet. Var det lett å finne seg til rette?

Da jazzen tok studentene

I flere år drev studenter jazzklubb på Sogn og arrangerte konserter for fulle hus. Den som kunne vært der!

Professor i olivin

Professor Victor Goldschmidt har blitt kalt geokjemiens far. Lenge etter hans død kom urnen hans tilbake til universitetet. Universitetet ble sett på som hans nærmeste pårørende.

Campus Tøyen?

Hvordan kunne et universitetsområde på Tøyen ha blitt, hvis ikke universitetet hadde skaffet seg byggetomt på Blindern?

Undervisning i umoral

I 1962 hang SiO opp et A4-ark der ”Prevensjonsveiledning” var skrevet med blå tusj, Tilbudet ble snart tatt opp som sak i Stortinget.

Akademiske sigaresker

Sigaresker var ettertraktet emballasje for insektsamlerne - entomologene. I dag har sommerfuglene fått nye hjem, men sigareskene forteller sin egen kulturhistorie.

Fru Blindern

I 1960-årene vokste det fram et nytt universitetsområde på Blindern. På jordene til Øvre Blindern gård skjøt det opp bygninger for et moderne masseuniversitet. På den gamle gården var den siste husfruen vitne til de store endringene.

CTRL ALT DEL

"Jeg lurer på hva de gjorde før eposten kom? IT i min hverdag er like selvfølgelig som luft". I dag er det vanskelig å forstå at det ikke er lenge siden IT var forbeholdt forskere i hvit frakk. Tenk hvilke konsekvenser det hadde når IT ble introdusert ved universitetet!

Mordvåpenet på matematisk institutt

Aktuarstudentenes eksamen var delt inn stilletid og regnekverntid. Kalkulatoren er kanskje ikke så ille likevel…

Et studie i 70-åras Blindern

Mamma elsket Blindern! Tilbakeblikk på mors studietid i 1970-åra. Kvinnekamp, kjærlighet –og så litt fag, da.

Opp i røyk

Røykerne har hatt gode tider på universitetet. Noen professorer var knapt å se uten en sigarett i munnviken, og arkitektene tegnet inn store askebegre i bygningene for å møte behovene. Blindern var røyklagt!

Språket vårt

Språkpionerer har reist landet rundt og samlet inn språket vårt, ord for ord skrevet ned med sirlig nøkkelskrift og samlet i store kartotek.

Det skjulte rommet på Observatoriet

Observatoriet er den første bygningen universitetet fikk realisert. Derfra skulle Norge plasseres på kartet. Det har nå gjennomgått grundig oppussing og tilbakeføring til fordums glans. I begynnelsen på denne prosessen oppdaget Jens Treider et hemmelig rom…

Å lære av Pongo pygmaeus

Studiesamlingen til biologistudentene gir et voldsomt sanseinntrykk. Her står skjeletter, fisker på sprit og fugler i rør stablet tett fra gulv til tak så studentene på en håndfast måte kan lære om dyrenes anatomi og utviklingshistorie.