Fag

Gjennom snart 200 år har det vokst fram et stort mangfold av fagområder ved Universitetet i Oslo. Forskningen og undervisningen har vært avgjørende for utviklingen av Norge. Les om fagfeltene og deres historie ved UiO!

Bildet kan inneholde: person, panne, nese, hår, kjeve.
Publisert 12. juni 2020 16:28

Hvilken plass hadde filosofifaget ved det nyopprettede norske universitetet? Et fag sentralt for alle vitenskaper, eller et fag ingen fordypet seg i, med språkvitere og diktere som forelesere?

Bildet kan inneholde: svart, tavle, tekst, font, mørke.
Publisert 12. juni 2020 16:28

Examen Philologico-philosophicum var forløperen til Examen philosophicum. Det kan høres ut som en arv fra de europeiske middelalderuniversitetene, men var en dansk kriseløsning som ble importert til Norge. Filosofifaget er det eneste som har holdt stand gjennom hele perioden.

Bildet kan inneholde: fotografi, svart og hvit, photography, arkivfotografering, monokrom fotografering.
Publisert 5. juni 2020 14:23

I det klokka passerer 13.10 ruller utenlandstoget inn på Østbanen i Kristiania. Studentene som har møtt frem denne varme junidagen for hundre år siden er spente. Ombord er gjesten de har invitert, datidens største vitenskapsmann, Albert Einstein.

Bildet kan inneholde: blomst, anlegg, botanikk, kvist, blomstrende plante.
Publisert 30. apr. 2020 15:54

Dette tyske plansjeverket av botanikerne Franz Engleder og Julius Eichler er fra 1905. Plansjene har vært brukt i undervisningen på Farmasøytisk institutt i mange år. Mange plansjer har blitt borte i årenes løp. Noen av de vi ser her er preget av tidens tann.

 

Publisert 30. apr. 2020 13:12

Endelig bedre plass! I 1910 hadde Zoologisk museum flyttet fra sentrum til Tøyen. De hadde delt østfløyen av Midtbygningen med Anatomisk institutt og Zootomisk museum. En ombygging av østfløyen ble øyeblikkelig iverksatt så Anatomisk institutt skulle få moderne fasiliteter og bedre plass.

Bildet kan inneholde: botanikk, anlegg, blomst.
Publisert 23. apr. 2020 13:45

De botaniske undervisningsplansjene til den tyske botanikeren Gustav Albert Peter er utrolig vakre. Plansjeverket fra 1901 har vært brukt i undervisning av farmasistudenter ved Universitetet i Oslo. 

Bildet kan inneholde: bygning, rom, svart og hvit, maskin, arkitektur.
Publisert 23. apr. 2020 09:25

Farmasibygningen sto ferdig i 1932 i all sin funksjonalistiske prakt. Det var universitetets første bygg på Blindern, og huset det nyopprettede Universitetets farmasøytisk institutt. Bli med inn på en historisk omvisning!