Bygninger - Side 6

Bildet kan inneholde: lys, belysning, arkitektur, armatur, sirkel.

I sirlig skrift slås det fast med en viss lettelse: ”Endelig er vi i nutiden, industriens og flyvemaskinernes tid..”… Noen år har gått siden etiketten ble stilt ut i Geologisk museum på Tøyen.

Landets mest berømte urverk har gitt bygningen navn på folkemunne, med en viss hjelp fra en verdenskjent dramatiker med kontrollbehov. 1800-tallets internasjonale superstjerne i arkitektur var involvert i byggeprosessen.

Bildet kan inneholde: hus, illustrasjon, arkitektur, hjem, skisse.

”Universitetets astronomiske Observatorium” fra 1833 er blant de eldste bygningene som ble oppført for universitetet. Her arbeidet professor Hansteen blant annet med observasjoner av stjernehimmel, kartverk, tidsangivelse og jordmagnetisme. Deler av arkitekt Grosch’ klassisistiske bygning var i seg selv et stort vitenskapelig instrument.

I 1902 flyttet universitetets tre kulturhistoriske museer inn i den nye museumsbygningen. Debatten raste rundt det nye museet. Å kombinere norske oldsaker med europisk jugendstil var, i følge en professor, like upassende som gris og snippkjole.

På Vestlandet, i Kvinnherad kommune, ligger Norges eneste baroni. I 1927 ble renessanseslottet gitt som gave til Universitetet i Oslo.

I 1894 ble Universitetets marinbiologiske feltstasjon skapt som byggesett på Strømmen. Samme år ble bygningen montert i Drøbak. I kulissene stod Charles Darwin, Fridtjof Nansen og Christiania Brændevinssamlag.