Presseklipp 1961: Gammelt og nytt i en variert utstilling på Zoologisk Museum

I forbindelse med Universitetets 150-års jubileum åpnet i går Zoologisk Museum dørene for en morsom, lærerikt og variert utstilling.

-Egentlig er det utstillinger, sa museumsbestyrer Leif Reinhardt Natvig, i sin tale ved åpningen.
-En historisk som skal gi et inntrykk av Museets kår og virke gjennom 140 år. Til denne har vi fått en bevilgning av Universitetet.

Den annen seksjon av utstillingen er i grunnen begynnelsen til en helt moderne utstilling av krypdyr. Her er samlet de lavere dyrearter, alle havets dyr og insekter.

Skam og si har hele denne samlingen vært stengt for publikum i 25 år på grunn av både pengemangel og i like høy grad på grunn av mangelen på plass. Men så opplevet vi det eventyr å få en donasjon på 50 000 kr. av Framkomitéen ved deres jubileum.
I den historiske del av utstillingen viser museumsbestyreren stolt samlingens aller eldste utstoppede dyr, en svartkråke. Sokkelen har en gotisk innskrift som forteller at fuglen er kommet i Museets eie 12. februar 1822. Man stopper forresten ikke lenger, men monterer, korrigerer bestyrer Natvig.

I samme avdeling finnes to malaysiske ekorn. Det ene kom fra museet i Leyden i 1844, det annet i en byttesending fra Calcutta i 1847. Her er videre kasser med sommerfugler fra en samling som i sin tid tilhørte prosten Deinboll. Universitetet kjøpte samlingen i 1833, men bestyrer Natvig kan fortelle at insektene ble fanget og preparert så tidlig som på slutten av 1700- tallet. Ca. 2000 eksemplarer fra denne samling er bevart.

Artikkelbilde Morgenbladet 29. Juni 1961: "Bestyrer Natvig viser her Zoologisk Museums eldste skatt, en av insektkassene fra prosten Deinbolls samling, innkjøpt av Universitetet i 1833. Insektene ble imidlertid fanget og preparert i slutten av 1700-tallet. "

SELVLYSENDE

Nok en verdifull ting i den historiske seksjon er sjøstjernen, en nærmest selvlysende uformelig masse fanget på dypt vann. Den ble funnet første gang i Sognefjorden i 1864 av eventyrforfatteren Asbjørnsen, men det eksemplar som er i Museets eie, var det G. O. Sars som fanget i Lofoten i 1871. Brisinga coronata, kalles det

I krypdyr-avdelingen er det vel verdt å ta en titt på Tiutara, eller broøglen – den eneste gjenlevende av en dyregruppe som eksisterte for ca. 150 mill. år siden i New Zealand. Broøglen legger ca 8-12 egg som tar vel et år å få utklekket. Den lever av insekter, mark og andre krypdyr.

I samme avdeling finner også den store landøgle fra Galapagosøyene. Øglen måler ca. 1 meter.

Her er i det hele tatt litt av hvert av interessante og forunderlige ting på Zoologisk Museums virkelig morsomme utstilling. Og mer kunne publikum fått sett om bare plassen hadde tillatt det, sier bestyrer Natvig.

Hvor har han så gjort av resten av museets store samling?
-Jo den, forteller bestyreren, har vi stablet i ”hemmelige” rom mellom montrene. Her har vi spiskamre fulle av dyr som ikke får plass i de magasiner vi har til rådighet.

Morgenbladet 29. juni 1961

Emneord: [] Av Morgenbladet 29. juni 1961