Odontologi

De odontologiske samlinger (DOS) inneholder over 3000 gjenstander. Her finner du tannlegeredskaper fra 1820-tallet til moderne tid.

Overkjeveprotese med feste til underkjeven. Laget med gull, platina, porselen og elfenben. Foto: DOS.

De odontologiske samlinger (DOS) tilhører Det odontologiske fakultet ved UiO. Samlingen forvaltes av fakultetet.

DOS inneholder mer enn 3500 gjenstander som viser ulike sider ved odontologien – vitenskapen om tenner, orale vev og tilhørende sykdommer. Samlingene har sin opprinnelse i Den norske tannlegeforenings gjenstandssamling 1884-1915. Foreningen ga samlingen til Statens Tandlægeinstitut i 1915. Det ble i 1959 en del av Universitetet i Oslo under navnet Det odontologiske fakultet.

Samlingen speiler endringer i helse-Norge

I samlingen finnes det utstyr og instrumenter til tannbehandling fra ulike tidsperioder. Tannlegestoler, bor, tannbørster og proteser er noen eksempler. Gjenstandene gir et bredt bilde av faghistorie, pasienthistorie og helsehistorie. Sammen forteller de noe om hvordan holdninger og fokus på tannhelse har endret seg over tid. De er også viktige kunnskapskilder til undervisnings- og forskningshistorie.

Bildet kan inneholde: stol, bildesign, bord, automotive eksteriør, motorkjøretøy.
Pasientstol fra perioden 1875-1885. Foto: DOS.

En stor, frivillig registreringsprosess

En gruppe pensjonister med fagkunnskap har registrert samlingen. Arbeidet har vært gjort på dugnadsbasis siden det startet opp i 1997. Vinteren 2018 avsluttet registratorene prosjektet etter en imponerende innsats. Deres kunnskap er nå bevart som ressurs for fremtiden.

Deler av samlingen ikke søkbar

Databasen til De odontologiske samlinger har i flere år vært søkbar på fakultetets hjemmesider. På grunn av en teknisk overflytning, er bare deler av samlingen søkbar for tiden. Vi jobber med å få ut resten.

Søk i Universitetshistorisk gjenstandsbase

 

Publisert 21. mars 2018 21:41 - Sist endret 17. mars 2021 18:04