Observatoriet

Bildet kan inneholde: kuppel, tak, arkitektur.

Himling og kuppel i Observatoriet. Fotograf: Jiri Havran.

Universitetets astronomiske observatorium stod ferdig i 1833. Arkitekt var Christian Heinrich Grosch. Bygningen ble planlagt i nært samarbeid med den første professoren i astronomi, Christopher Hansteen. Observatoriet var i drift i hundre år. I dag brukes bygningen primært til undervisning av skoleklasser. Det er begrenset publikumstilbud i Observatoriet. Vi holder vanligvis omvisninger en kveld i måneden og ved større arrangementer som Kulturnatt og Turist i egen by.

NB: I forbindelse med koronautbruddet blir det inntil videre ikke holdt omvisninger i Observatoriet. Også Kulturnatt-arrangementet 17. september 2020 er avlyst.

 

Artikler

Vil du vite mer om Hansteen, bygningen eller andre deler av Observatoriets historie? Her finner du artikler med forskjellige tema. 

Omvisninger

Det holdes omvisninger i Observatoriet til fastsatte tider. Se tidspunkt og få informasjon om påmelding og publikumstilbud i bygningen. 

Foto og film

Gamle fotografier er gode kilder for å forstå historien. Det er også viktig å dokumentere vår egen tid. Her finner du også bl.a. dokumentarfilm.

Kveldsomvisninger i 2020

På grunn av koronasituasjonen tilbys det inntil videre ikke omvisninger.

Avlyst: Kulturnatt 2020

Oslo kommune har valgt å avlyse Kulturnatt 17. september.

Men ikke fortvil! Bygg og Bevar har vært på omvisning med MUV

Hør podcast i to deler: En rundtur i Observatoriet

 

 

 


Skoleprosjektet i Observatoriet

Facebook


For skole og lærere i Oslo 

En dag på Observatoriet