Universitetet på fjernsyn

Siden NRK startet sine TV-sendinger har mennesker og steder knyttet til Universitetet i Oslo vært del av mange programmer. Nyhetssendinger er kanskje den aller viktigste programtypen. Her trekker vi fram andre typer sendinger. 

Også andre har laget TV-produksjoner med tilknytning til universitetet. I første omgang lenker vi imidlertid opp til et utvalg av programmer på NRKs nettsider. Gled deg over gjensynet - flere tema følger!

Fysikk på roterommet

Fysikerne Otto Øgrim og Helmut Ormestad var lenge trolig de mest kjente og populære UiO-forskerne i media. På 1940-tallet startet de fysikkformidling med stor suksess i radio. Mellom 1960 og 1990 satt hele Norge foran TV-apparatene og fulgte frydefullt eksperimenter med pølser, støvsugere, skismurning, melkekartonger eller annet man måtte ha for hånden. 

Gjensyn med Fysikk på roterommet

Vi har valgt ut et gjensynsprogram fra 2011. Her er det satt sammen innslag fra en rekke sendinger. På samme NRK-side ligger det også flere hele Roterom-programmer. God fornøyelse!

Fest for Fysikk på roterommet

I 2013 var det 100 år siden Øgrim og Ormestad ble født. Radioprogrammet "Abels tårn" feiret dem - på TV. Opptaket er gjort i vår Roterom-utstilling i Realfagsbiblioteket på Blindern.

Arkeologi

Universitetet fikk tidlig noen av Norges største arkeologiske samlinger. Med dem fulgte det også fagekspertise og nasjonale og regionale oppgaver. Helt siden fjernsynet ble etablert har ekspertene dukket opp i programmene. En del av samlingene har fått aller mest oppmerksomhet: Vikingskipene.

Dokumentarserie: Arkeologene

Dokumentarserien handler om hvordan arkeologi kan hjelpe oss til å få kunnskap om fortida. I serien møter vi ansatte både på Kulturhistorisk museum og fra andre UiO-enheter. Her ligger mange godbiter...

Vikingskip til siste havn?

Allerede historie! Program fra 2010 om vikingskipenes fremtidige plassering. Skulle det bli i Bjørvika, eller fortsatt på Bygdøy? I 2020 ga endelig regjeringen klarsignal for både nybygg og rehabilitering på Bygdøy.

De gjorde verden større: Vikingene

Episode i en heltepreget serie fra 1984 om oppdagelsesreisende. Programleder: Forfatter Torill Thorstad Hauger. På 1970-tallet arbeidet hun med utstillinger i Oldsaksamlingen, i dag en del av KHM.

Aulaen: Bli med på jazzkonserter og Nobelprisutdeling!

Universitetets Aula har vært landets fremste representasjons-lokale og konsertsal siden innvielsen i 1911. Den verdensberømte utsmykkingen av Edvard Munch har også spilt en nøkkelrolle. Mange av våre beste klassiske musikere har debutert i Aulaen. Men visste du at det var jazzkonserter der helt tilbake til 1920-tallet? Og at Nobels fredspris ble utdelt der til og med året 1989?

Jazz under Solen! Konsert med Charles Mingus

Konserten til den amerikanske jazz-musikeren Charles Mingus og hans band blir regnet som legendarisk. Konsertopptaket blir introdusert av Knut Borge. 

Monk og Munch: Thelonious Monk i Aulaen

Lulu's Back in Town! Thelonious Monk og hans kvartett spiller under Munchs utsmykking. Thelonious Monk var en av pionerene innenfor 1940-tallets bebop. 

Nobels fredspris til Martin Luther King Jr.

I 1947-1989 ble Nobels fredspris delt ut i Aulaen. NRK har lagt ut mange sendinger fra utdelingene. Vi har valgt ut 1964, da prisen ble tildelt Martin Luther King Jr.

Bygninger og bymiljø

De gamle universitetsbygningene ved Karl Johans gate dukker ofte opp både i film og fjernsyn fra Oslo. Det gjør også universitetsbygningene våre i andre deler av byen - eller rundt i landet. Visste du at Baroniet i Rosendal hører til UiO?

Blikk på monumentalbygg i Oslo: Universitetet

På 1980-tallet laget professor Thomas Thiis-Evensen ved Arkitekthøgskolen program om universitetsanlegget fra 1852. Bygningene på Blindern, derimot, falt ikke helt i smak...

På Karl Johan

Fra kong Carl Johan til "hippies"! Skuespiller Per Aabel er vår omviser i Oslos hovedgate. Foran universitetet ønskes vi først velkommen av universitetsdirektøren før vi returnerer etter en tur på Slottsplassen.

Herskapelig

For noen år siden var "Herskapelig" en stor suksess på NRK Fjernsyn. I denne episoden, opprinnelig produsert i 2006, avlegges det besøk på Baroniet i Rosendal fra 1665. I 1927 ble slottet gitt til UiO.

Natur og realfag

Botanisk hage på Tøyen ble opprettet av universitetet i 1814. Hagen har vært et viktig sted for forskning - men også for rekreasjon og kunnskapsformidling. Realfagene har hele tiden hatt en plass på universitetet. 

Observatoriet

Undervisningsfilm om realfag med utgangspunkt i Observatoriet. Produsert av UniMedia ved UiO (i dag LINK) i samarbeid med Sherpa film. Filmen ble svært populær da den ble sendt på NRK Fjernsyn.

Grønn glede

Lengter du ut? Til grønne omgivelser? Bli med NRK-programmet "Grønn glede" til Botanisk hage på Tøyen. Møt botaniker Kristina Bjureke og få tips om hvordan du kan bli hotelldirektør - for insekter!

Newton: På jakt etter fossiler

Hva er en fossil? Og hva kan de fortelle? Deler av programmet fra 2009 er laget på universitetets Naturhistorisk museum på Tøyen.

Schrödingers katt: Meteorittkveld

Deler av programmet fra 2013 er spilt inn i Observatoriet. Det stod ferdig i 1833 og er en av de eldste bygningene oppført for UiO.

Litteratur

Universitets- eller Blindernlitteratur er en sjanger som fikk et oppsving på 2000-tallet. 

Bokprogrammet

I 2011 ble ett av programmene i serien filmet på Blindern. Her møter programlederen fire forfattere av romaner hentet fra universitetsmiljø.

Institusjonshistorie og forskerdokumentarer

Kunnskapskanalen: Det samfunns-vitenskapelige fakultet 50 år

I anledning jubileet i 2013 produserte Kunnskapskanalen ved UniMedia et program om forskerne, studentene og historien til fakultetet.

De gjorde verden større: Fridtjof Nansen mot Nordpolen

Delvis dramatisert heltedokumentar fra 1984 om universitetsprofessor Fridtjof Nansen og hans Fram-ekspedisjon.

Marie Curie og Ellen Gleditsch

Dramatisert skolefilm om Curie og Gleditsch' forskning på radium og polonium. Filmen handler også om deres vennskap.

Kristian Birkeland: Nordlysets gåte

Delvis dramatisert dokumentar om fysikeren Kristian Birkeland, en av Norges mest sentrale vitenskapsmenn gjennom tidene. Produsert i 2017.

Medisin

Din fantastiske hjerne

På 1970-tallet intervjuet Per Øivind Heradstveit hjerneforsker og professor Per Andersen om hjernens funksjoner.