Universitetet i Oslo på film

Film er en fantastisk kilde til kunnskap om fortida. Her har vi lagt ut og samlet lenker til film hvor vi ser studenter, ansatte eller universitetets bygninger i mange forskjellige sammenhenger. Mer kommer!

Amatøropptak fra UiO

Disse filmene ble tatt opp av universitetsansatte, heldigvis med interesse for både omgivelser og begivenheter. Uvurderlige blikk inn i fortiden!

Moderne tider: Blindern bygges!

1960-tallet: Den største delen av Blindern ble bygget ut. Dyrket mark, enger og beite for dyr ble ersattet av et topp moderne universitetsområde. Her får vi noen utvalgte glimt gjennom flere år. NB! Filmen har ingen lyd. 

Fotballkamp ved Fysikkbygget

I 1959 møttes "realistjenter" og professorer til fotballkamp på Blindern. Realistforeningen fylte 100 år. Stor stemning! Kamera, billedinnledning og kommentar: Professor Svein B. Manum. 

Filmavisen

I tretti år var Filmavisen et ukentlig innslag på norske kinoer. Den inneholdt nyheter, aktuell informasjon og hyggereportasjer. Universitetet fikk jevnlig plass i Filmavisen. Lenkene under går til filmer på NRKs nettside. Filmene starter rett på innslagene. 

1948: Besøk i Botanisk hage

Innslag nr. 5 tar oss med til drømmen om varmere strøk: "Bare følg med en liten tur inn i drivhusene i Botanisk hage på Tøyen, så skal De nok snart føle Dem hensatt til atskillig mer tropiske breddegrader." 

1951: Universitetets Oldsaksamling

Innslag nr. 3 skildrer oppgaver ved Oldsaksamlingen, som i dag inngår i Kulturhistorisk museum. Preparantene renser vikingsverd før de henges opp i montre. Dagens rutiner er noe annerledes...

1951: Blindern-utstillingen åpnes av Kongen

Kong Haakon ankommer Blindern for å ta årets store Blindernutstilling i nærmere øyesyn. På 50-tallet var utstillingene store begivenheter. Realfaglig forskning ble presentert og demonstrert. Og folk kom. I tusenvis. 

1951: Demonstrasjon av moderne kjemi og fysikk

Innslaget har ikke bare kul swingmusikk, men viser like kule eksperimenter - i Gamle festsal! Her er det åpen ild under det dekorerte taket og jetmotorer om farer mellom de nyklassisistiske lampene... 

1951: Bygging av Studentbyen

Vi får se siste del av studentbyen under oppføring. Første byggetrinn var allerede ferdig. Der fikk filmfolkene dokumentere rommene og "kjøkken til fem". Og leien? "Prisen for studentene er kr. 60 pr. måned."

 

1961: Aksjon: Bøtte og skureklut

Innslag nr. 3 viser dagligliv på Blindern og i sentrumsbygningene. Renholderne gjør klar til en ny dag på universitetet. Filmen skildrer grunnleggende viktige oppgaver som ofte overses. Se rommene i 1961!

Oslofilmer

For noen tidsbilder! Oslofilmene ble produsert av Norske kinematografer i perioden 1947-1982. De fleste er opplysningsfilmer som også skulle dokumentere hovedstadens drift og utvikling for ettertiden. Andre er reklame for byen. Universitetet opptrer i begge sjangre. Les mer på Oslofilmer, Byarkivet i Oslos side. Lenkene under går til Byarkivets side på YouTube. Besøker du Oslofilmer er det mulig å laste ned filmene. 

1949: Det gror mellom steinene

Bli med ut i byens parker! Sol, frisk luft og kontakt med naturen ble sett på som viktig for folkehelsa etter krigen. Botanisk hage på Tøyen dukker opp 09:45. Der var fremdeles hest helt nødvendig for driften. 

1957: Studenter og folkeopplysning

Denne filmen handler mest om Studentersamfundets friundervisning. Tiltaket settes opp mot dramatiserte scener med rampegutter og rotløs ungdom. Kunnskap trumfer opprør!

1961: Universitetet i Oslo - 150 år

Jubileet ble feiret av Oslo kinematografer med en egen film. Vi følger universitetets historie fra 1811. Ekstra morsomt er det med film fra hundreårsjubileet i 1911. Den gang kunne man feire med stil...

1962: Oslo. Et filmkvad

Reklamefilm for Oslo av Ivo Caprino. En underholdende film med til dels hektisk tempo og et visst vikingtema. Universitetet på Karl Johan skildres fra 9:17 med helstekt okse og pop mellom søylene. I farger.

1963: Det Norske Studentersamfund 150 år

Studenthistorie i sentrum - fra høystemt immatrikulering og deklamering av poesi til moderat svinging av hofteparti og ølglass i festlig lag. Studentene feirer det store jubileet!

1966: Åpne dører. Kulturuken i Oslo, 16.-23. september

Bruk byens kulturinstitusjoner! Det er Kulturuke! Vi får korte glimt fra Historisk museum, Vikingskipshuset, Zoologisk museum og Universitetets Aula. Legg merke til alle bilene!