Adresser fra universitetsjubileet i 1911

Til universitetets hundreårsjubileum i 1911 sendte en rekke institusjoner fra inn- og utland et stort antall vakre håndlagede gratulasjoner i kunstferdige innpakninger

Bildet kan inneholde: hode, kjeve, erme, skjegg, skrift.
Utsnitt av adresse fra Norsk Skuespillerforbund. Fotograf: Arthur Sand/MUV.

Samlingen består av rundt 120 adresser, gratulasjonshilsener, sendt til universitetet i anledning dets 100 års-jubileum. Adressesamlingen forvaltes av MUV. Den er ikke søkbar på nett.

Hilsninger i papir, silke og fløyel

Tradisjonen med å sende kunstferdig utformede gratulasjonshilsninger stod sterkt i 1911. Universitetet mottok en rekke vakkert utformede, håndlagde adresser. De fleste lå i kunstferdige hylser, innbindinger eller esker laget av silke, fløyel, tre eller metall. I samlingen er det adresser fra utenlandske universiteter og høgskoler, vitenskapelige selskap og forskjellige organisasjoner.

Bildet kan inneholde: skrift, bok, utgivelse, papir, papirprodukt.
Adresse fra University of Wisconsin, USA. Fotograf: Arthur Sand/MUV.

Utstilt – og glemt

I forbindelse med universitetsjubileet i 1911 ble adressesamlingen utstilt i Kunstindustrimuseet som eksempel på internasjonal papirkunst av høy kvalitet. Etter utstillingens slutt ble samlingen pakket ned i store kister og plassert på lager. I årenes løp ble kistene flyttet fra sted til sted og innholdet glemt før de igjen ble trukket frem på en utstilling i anledning universitetets 200 års-jubileum i 2011. MUV har registrert samlingen med basis i skriftlige kilder fra 1911.

Publisert 21. mars 2018 21:39 - Sist endret 18. mars 2021 12:02