Del 4: Tristan da Cunha - en ekspedisjonsfølgetong

Fra Sevrin Skjeltens dagboksnotater, 20. november - 22. november 1937

Bildet kan inneholde: vann, videograf, himmel, kamera tilbehør, flash-fotografering.

Lørdag 20. november

”Vi begynner nå smått å tenke på å flytte fra ”Thorshammeren” og pakker sammen det meste av våre saker. I kveld er vi budt til annenmask. til en avslutningsfest. Sammen med oss er Kifen, Telegrafisten, Sekretæren (…) Vi har det riktig hyggelig og stemningen går høyt. Først over midnatt bryter vi opp glade og vel fornøyd i sinn. Dette setter som en krans på tilværelsen omb. I ”Hammeren”. Maskinmessa og de som spiser der har liksom vært oss nærmest på hele turen. Og denne avslutningen er vi på et vis stolt av. Da Sivertsen og jeg kommer opp på dekk for å gå til køys i vår bungalow, som vi kaller det, er det tett tåke og stille. Dette var noe helt nytt. Vi har nå i ukevis hatt passat. Ikke lenge etter at jeg legger hodet på puten sover jeg og drømmer meg hjem.”

Søndag 21. november

”I kveld er det en kolossal morild i sjøen (…) Vi er frampå baugen og ser på. Det er ordentlig som om skuten flyr fram gjennom et ildhav. Vi blir lenger oppe enn vanlig på grunn av det pene været. Vi ser nå landet og lysene fra Cape Town. Det tar seg unektelig pent ut i måneskinnet. Høye mørke fjell og lys blinkende fra byen under. Tanken er avslått og skuten har bare så vidt framfart. Det er først ved sekstiden i morgen at vi får los og tollen om bord. Vi krabber i teltet kl 12.”

Mandag 22. november

”Så snart vi har fått ankeret i bunn har Christophersen med følge kommet til. Det er ikke lenge før de er om bord og vi har ønsket hverandre velkommen. Og vi får vite nyheter som kom overraskende på oss. Vi skal ikke bli med skonnerten til Tristan men en tysk lastebåt og den kommer ikke her før om en uke. Pastor Wailer er kommet her med fly og skal bli med oss over. Vi får med to engelskmenn. Den ene er geolog og den annen ingeniør. Den sistnevnte skal være landmåler. Følgelig slipper jeg det og glad var jeg. (…) De andre av exp. som er kommet før oss bor 8 km fra sentrum (…) Kommer akkurat tidsnok til middag kl 7. Etter en hyggelig prat samlet alle exp.medlemmene kryper vi til sengs. Det er nå 6 uker siden vi lå på land.”

Kilder

Sevrin Skjeltens dagbok 1937-1938. Utlånt og gjengitt med tillatelse fra Jostein Skjelten.

 

Emneord: [] Av Sevrin Skjelten. Utdrag ved Anne Vaalund
Publisert 25. okt. 2012 19:05 - Sist endret 29. mars 2021 11:23