Del 22: Tristan da Cunha - en ekspedisjonsføljetong

Fra Sevrin Skjeltens dagboksnotater, 26. mars - 29. mars 1938.

Del 22

Lørdag 26. mars

”SV bris og pent vær. Christophersen og Mejland drar på fjellet igjen. De som var i Seel Bay kommer tilbake og har med 25 levende pingviner som vi skal ha med hjem til Norge. I dag er det et halvt år siden jeg reiste hjemmefra. Kunne ikke ha tenkt meg å være borte et halvt år til.”

Tirsdag 29. mars

”Så snart hvalbåten viser seg nede ved odden kommer det flokkevis av karer og tar våre kasser ned til stranden. Det er bare et øyeblikk så er alt forsvunnet (…) ”Båt etter båt drar tunglastet utover. Det er alle samlingene som nå i godt pakkede kasser farer om bord. Øyas hemmeligheter er nå fra den vristet og kommet i kasser. Men det er nok mange hemmeligheter som det ikke går an å få i kasser og som disse ensomme øyer aldri gir slipp på.

(…)Vi skal ikke gå om bord før kokeriet er oppe og det blir derfor mørkt før vi forlater Tristan. Da de får vite dette kommer kvinnene og barna og sier adjø til oss. Disse scenene blir nok et minne for livet. De fleste er meget beveget og gråter så tårene triller da de tar oss i hånda, og mange kysser så det bare smeller (…) ”Tenk you for aal kandnes”. De som jeg er best kjent med svarer jeg med min skrale engelsk så godt jeg kan ”Tenk you self for all det good time tu gedder.

(…)Hvalbåten har kastet loss og begynner på hjemveien. Kanvasbåtene begynner ikke på hjemveien. De vil liksom ikke forlate oss før vi begynner å gå (…) Ifra skipssirenen kommer tre lange tunge støt som et siste farvel til tristanittene. Vi har forlatt Tristan og ”Thorshammer” får mer fart og styrer nordover, hjemover til kone og barn.”

Sevrin Skjeltens dagbok 1937-1938. Utlånt og gjengitt med tillatelse fra Jostein Skjelten

Emneord: [] Av Sevrin Skjelten. Utdrag ved Anne Vaalund
Publisert 25. okt. 2012 19:04 - Sist endret 22. nov. 2012 14:01