Del 19: Tristan da Cunha - en ekspedisjonsføljetong

Fra Sevrin Skjeltens dagboksnotater, 2. mars - 7. mars 1938.

Bildet kan inneholde: fotografi, hvit, svart, bildekk, stil.

(Ekspedisjonen sitter værfast på Gough-øya, og har allerede måttet avbryte ett forsøk på å komme ombord på Sandefjord)

Onsdag 2. mars

”Vestlig bris og sjø som vi knapt har sett maken til her og det er ikke til å tenke på å gå ut. Alle foruten jeg går til fjells (…) Det er krefter som her er i bevegelse. Store hauger av rullesteiner tar sjøen ut og hiver dem i land igjen med bulder og brak.”

Torsdag 3. mars

”Kl 1 er Tambs under kelpen for annen eller tredje gang i dag. Han semaforerer nå at han holder på å miste roret og at vi må påskynde innskipningen. Vi svarer ”umulig å komme ut – vent lengst mulig”. Men det er vanskelig å få han til å ta det hele. Så snart vi er ferdige med ”umulig” så sender han sitt om igjen. Vi prøver 4 ganger og sender det så to ganger til helt ut. Han sier da at han vil komme igjen i ettermiddag. Dette høres ikke bra ut – vi er straks fri for proviant og alle mann som skal ha mat. Men å prøve å komme ut er etter mitt skjønn selvmordsforsøk.”

Lørdag 5. mars

”Alene i en lastet båt og upålitelig motor med Sandefjord langt vest drevet av dønninger er ikke moro (…) jeg snur meg mot Sandefjord og håper motoren vil gå for det er den som skal berge meg. Den hoster og skurrer som om den vil fortelle meg at den greier snart ikke mer (…) Tambs får øye på meg og går over stag. En time senere er jeg om bord. Ser da flere stygge haier som lusker rundt Sandefjord etter bytte men får ingenting denne gang (…) Kryper opp i en køy og sovner. Tambs sitter oppe og fester.”

Søndag 6. mars

”Tambs får jeg ikke opp, men Domingo er oppe og Tambs ber meg seile. Han er fyllesyk”

Mandag 7. mars

”Til slutt er alle om bord og vi setter seil for Tristan. Endelig er vi ferdige med dette forbannede tokt og jeg har gledet meg til dette øyeblikk.”

Kilder

Sevrin Skjeltens dagbok 1937-1938. Utlånt og gjengitt med tillatelse fra Jostein Skjelten

 

Emneord: [] Av Sevrin Skjelten. Utdrag ved Anne Vaalund
Publisert 25. okt. 2012 19:03 - Sist endret 29. mars 2021 11:35