Del 14: Tristan da Cunha - en ekspedisjonsføljetong

Fra Sevrin Skjeltens dagboksnotater, 27. januar - 30. januar 1938

Bildet kan inneholde: vann, flash-fotografering, kamera tilbehør, kameraer og optikk, videograf.

Ekspedisjonen har fortsatt ikke kommet ut til øya Gough...

Torsdag 27. januar

”Vi får sjå Sandefjord kl 8 i horisont (...) Vi gjør oss nå klar og får tre canvasbåter bemannet med innfødte til å frakte oss ombord. Presten har i dag forandret mening og vil bli med (...) Presten og Willy Repetto kommer med alt sitt tøy og hele øyas befolkning er med for å ta avskjed. Willy får et kyss på munnen av alle mens presten må nøye seg med et på kinnet men disse mottar han med stor grådighet.”

”Tambs forteller at nå er et glødehode sprengt og å bruke motoren heretter er umulig. Da jeg kommer i land og forteller Christophersen dette får han betenkeligheter (...) på vei utover treffer vi på båten som presten og Willy reiste ut med, men de har med seg i land igjen begge karene. De fikk nok av å være ombord i 10 minutter. Like etter treffer vi neste båt som har med seg noen av våre kasser som Tambs ikke ville ha (...) Dekket er fullt av kasser, tønner og oljefat har vi på slep.”

Fredag 28. januar

”Det er nå bestemt at vi skal ikke ta sjansen på å gå til Gough, da alt er så usikkert uten motor, men ta Nightingale og Inaccessible (...) Sovner kl 12 mens Tambs sitt og preiker ved siden av meg med Dunne om sine eventyr.”

Lørdag 29. januar

”Tilslutt er vi vel i land på Nightingale (...) her er et yrende fugleliv og mot kvelden synger det og tuter alle steder så man knapt kan høre manns mål. Hagen som er fuglemann har kommet til sitt eldorado og er i godt lag, det mangler forresten ikke humør hos noen.”

Søndag 30. januar

”Det var meningen å ha laboratorium i en hule de innfødte bruker når de er på fuglefangst men det viser seg at denne er ubrukelig og vi må bygge oss et hus av de bordbitene vi har og tussock. Dette går vi så i gang med av alle krefter. Før kvelden er kommet har vi fått på tak og en vegg.”

Kilder

Sevrin Skjeltens dagbok 1937-1938. Utlånt og gjengitt med tillatelse fra Jostein Skjelten

 

Emneord: [] Av Sevrin Skjelten. Utdrag ved Anne Vaalund
Publisert 25. okt. 2012 19:04 - Sist endret 29. mars 2021 11:32