Del 13: Tristan da Cunha - en ekspedisjonsføljetong

Fra Sevrin Skjeltens dagboksnotater, 21. januar - 25. januar 1938

Bildet kan inneholde: fotografi, hvit, svart, stil, svart og hvit.

Kaptein på skuta Sandefjord, Tambs, har vært på øya Inaccessible med Hagen og Dunne. Sandefjord skal nå ta med seg ekspedisjonsdeltakere til øya Gough.

Fredag 21. januar

”Nordlig bris og overskyet. Tambs kommer tilbake og kl 12 har vi Hagen og Dunne her. De har hatt en fin tur foruten at Tambs har hatt motorskade. Det er fremdeles pakningen. Han har ikke reserveasbest og her blir satt himmel og jord i bevegelse for å finne noe som er brukelig. Jeg fikk den ide at der måtte være isolasjon i primusbakeovnen, og vi skrudde den i stykker. Ganske riktig fant vi noe. Sivertsen og jeg reiste ut med det og hjelper han å sette det på. Etter en times kjør går den igjen. Vi er da langt av gårde og må forsøke å komme oss i land. Påhengeren klikker og vi må ro den lange veien.”

Mandag 24. januar

”Tambs viser seg ikke. Vi er nå ferdig og går og ergrer oss fordi vi ikke får ta ombord resten og dra i dette fine været. Tiden løper rent fra oss.”

Tirsdag 25. januar

”Venter på Tambs. De fleste er ute på småturer. Jeg er med Sivertsen og skraper. Kl 2 får vi sjå Tambs i horisonten og gjør oss klar. Han nærmer seg men det går sent. Vind og strøm er imot. Etter at vi har spist synes vi den er så nær at vi skal forsøke. Hagen og Bårdset skal gå ombord i kveld og jeg har med Perry Rodgers og 3 hl. vann. Tambs har lagt fra land og ser oss ikke for det mørkner fort. Vi er omtrent 2kvartmil fra land, sjøen skvalper og vi har tunglastet båt. Det gjør at motoren blir fuktig og ikke går godt. Det er nå så mørkt at vi ikke ser Tambs annet enn nå og da og vi snur tilbake. Har lysene i land å gå etter og det går ganske bra i betraktning av å ligge ute i Atlanterhavet med en 11fots båt med 500 kg last (...) Alle mann er nede og tar imot oss og det kommer vel med ellers hadde nok båten blitt hivd rundt i brenningen under landingen.”

Kilder

Sevrin Skjeltens dagbok 1937-1938. Utlånt og gjengitt med tillatelse fra Jostein Skjelten

 

Emneord: [] Av Sevrin Skjelten. Utdrag ved Anne Vaalund
Publisert 25. okt. 2012 19:04 - Sist endret 29. mars 2021 11:31