Presseklipp 1962: Hybellivet begynt også i Sogn VI

Studentbyen på Sogn vokser stadig. Det vil liksom ingen ende ta deroppe. Ikke før er ett imponerende bygg innviet, før andre reiser seg med utrolig fart. På vårparten så man tårnbyggets utvikling og kunne forbauses over at det allerede i mai stod fullt ferdig med 112 hybler, postboksentral, grill, bar og annen luksus.

Utsnitt av avisoverskrift: "Hybellivet begynt også i Sogn VI"

Tårnbygget bærer tallet Sogn IV, de fem to-etasjes rekkehus for familier er Sogn V og snart kan siste hånd legges på Sogn VI, arkitekt Eyvind Moestues aller nyeste tilskudd i studentby-utbyggingen.

Halvparten av denne siste dekorative murstensblokk med de åtte blåmalte fasader, er alt tatt i bruk. De første heldige studenter flyttet inn allerede i midten av oktober. Annen innflytning foregikk i forrige måned, og over jul kan siste pulje ta herligheten i besiddelse.

STUDENTERLIV OG HUNDELIV

For sandelig får man inntrykk av at de har det bra, studentene nåtildags! De hundrer som ved begynnelsen av hvert høstsemester står i køer natten lang foran Uranienborgveien 11 i håp om å få tildelt tak over hodet, er kanskje ikke av samme oppfatning. De er antagelig både bitre på sine kommuner, som ikke har noen eller nok hybler i Sogn-anlegget, og sjalu på kollegene der som har fått det som plommen i egget. Men hvis utbyggingen av Sogn fortsetter i samme rivende tempo som hittil, er det å håpe at alle som ønsker det efterhvert kan bli installert i de røde blokkene, slik at det ikke lenger blir grobunn for diskusjon om hvorvidt studenterliv i atomalderen er hundeliv eller ei. På Sogn er det for 110 kroner måneden nemlig ikke mulig annet enn å trives, hvis man da ikke har en særdeles mørk innstilling til livet som sådant…

I første byggetrinn av Sogn VI er der 156 hybler, hvilket vil si at når alle har installert seg efter juleferien, vil tallet på hybler i Studentbyen komme opp i 1000.

FÆRRE BEN OG MER PLASS

Byggeseksjonene i Sogn VI er i seks halve etasjer. Det bor 39 studenter i hver seksjon, vekselsvis syv og seks i annenhver etasje, piker og gutter hver for seg. Noen ektepar har også fått plass i nybygget, til tross for at dette igrunnen ikke var meningen. Ektepar, hvor begge parter studerer, har fått hver sin hybel i samme etasje, ikke med dør imellom, men ved siden av hverandre eller på hver sin side av den smale korridoren.

Hyblene, som er på ca. 11 kvm, er alle utstyrt likt med en moderne sovesofa, et lite teak-bord, en lenestol, an annen stol, bokhylle på veggen og et stort skrivebordarrangement foran vinduet, som enten vender mot vest eller øst. Rett innenfor døren er et innebygget garderobeskap med mange skuffer. I værelsene er det tre lamper – en i taket, en på veggen og en på skrivebordet.

-Man har innført det nye prinsipp i Sogn VI at man har prøvd å utnytte plassen ved å få vekk flest mulig møbelben fra gulvet, forteller Jon Erlien. – Det lange skrivebordet er således kun festet til veggen.

Artikkelbilde Aftenposten 7. Desember 1962: "Fra en av de trivelige hyblene i Sogn VI. Stud. psykol. Ivar Egil Fløistad fra Arendals-kanten trives utmerket i det hyggelige værelset med bl.a. moderne sovesofa, god lenestol og det lange skrivebordsarrangementet uten ben. "

KJØKKEN MED KOSEKROK

Kjøkkenene i Sogn VI er ikke bare kjøkkener, men også oppholdrum, og meget trivelig sådanne. Disse, som er på vel 20 kvm., er holdt i lyse farver, er adskillig større enn i de ”gamle” bygg og har foruten alt utstyr som kokeplater, kjøleskap, en mengde veggfaste skap, oppvaskkummer og et lang-bord og tilhørende krakker, også et lavt, firkantet teak-bord og to bløte sofaer i sterke farver og imitert skinn. Utenfor hvert kjøkken er det en lang altan. Gardinene er grå og up-to-date i fasongen. Alle kjøkkener – som det finnes to typer av – vender mot syd og solen. Forskjellen på de to kjøkkentyper er at den ene er formet kvadratisk og den andre avlangt. I dette siste er noen skap ikke veggfaste, men kommer ned fra taket over spisebordet.

Studentene i hver etasje deler kjøkken, toalett og vaskerum med en dusj og tre vasker.

I første ferdige seksjon er det hyggelig vaktmesterleilighet i underetasjen, i tredje seksjon innredes nu en koselig peisestue. En badstue, den fjerde i Studentbyen, er også snart ferdig.

Artikkelbilde Aftenposten 7. Desember 1962: "Fra det moderne kjøkkenet. Denne typen er kvadratisk. Stud. psykol. Hilmar Nordvik fra Nordrnøre, kan fra sin krakkeplass ved det lange bordet rekke å skjenke kaffe til sin etasje-kamerat, stud. philol. Magnus Håvelsrud, som sitter i kosekroken ved teakbordet."

KLONDYKE-TID PÅ SOGN

Inspektør Erlien forteller at den ”hybelkomité” som Studenttinget har nedsatt, hver høst mottar ca. 1500 forespørsler om hybler på Sogn. Adskillige av disse må dessverre avvises.

-Skjønt i det siste har vi jo vært inne i den rene Klondyke-tid, sier Erlien. – I slutten av 1960 kom familieboligene, så kom tårnbygget med 112 hybler, i oktober og november innflytningen i Sogn VI, over jul neste innflytning her og til våren står bygget ved siden av, det inngår i samme byggeetappe, ferdig. Dette skal rumme 170 hybler, forteller inspektør Jon Erlien.

Aftenposten 7. desember 1962

Emneord: [] Av Aftenposten 7. desember 1962