Presseklipp 1961: 47 år ved døren til ”Anatomen”

Bare de utvalgte slipper inn den trange dør til Anatomisk Institutt. Margit Hansen vokter døren og har gjort det hver dag siden 1914.

Men i dag er det siste gang hun gjennom glassluken har nikket til medisin- og tannlegestudentene, ortopedelevene og arbeidsterapeutene og personalet som går forbi luken, tegnet på at hun har sett det stripete kortet de viser frem. Er det noen som i k k e gjør det blir de stanset.

-Jo, det er riktig det, jeg fyller 75 år i morgen og dermed er det slutt på jobbingen for mitt vedkommende, sa frøken Hansen da vi i går fikk slippe forbi hennes luke u t e n kort.

Kontoret hun holder til i, er lite og lunt. Hvite kitler henger fremme og en stor kurv med hvitevarer står ved siden av symaskinen og strykejernet. For med til jobben hører også at frøken Hansen tar hånd om personalets hvite frakker. Dessuten har hun knokler til utlån. I et stort grønt skap ligger kranier og litt av hvert annet, sirlig ordnet i skuffer.

-Nei, jeg kan ikke smile, for jeg pleier ikke å gjøre det, sa Margit Hansen da fotografen prøvde å lokke et fødselsdagssmil frem i går.

-Er det o r d e n t l i g e knokler?
-Ja, disse så. Men de er bare for medisinstudentene og noen få andre. Og man får bare ta dem med på lesesalen, ikke til hjemlån.

En student stikker en lang knokkel gjennom luken med et ”takk for lånet”.
-Kjenner de igjen a l l e som passerer foran luken?
-Ansiktene kjenner jeg selvsagt, men alle navnene er det umulig å huske. Det er jo blitt flere generasjoner siden jeg begynte her. Før jeg fikk denne jobben hadde jeg huspost hos professor Werner, og det var han som mente jeg måtte passe for denne jobben fordi jeg kunne sy. Den gang var arbeidstiden fra syv morgen til åtte aften, nå slipper jeg medisinerne inn kvart på åtte og går hjem klokken tre.

-Hender det ikke at noen prøver å slippe inn på instituttet bare for å ta en titt på alt det rare?
-Nå skjer det bare sjelden, men før i tiden var det flere av dem, tyver og slike. Og man måtte jo passe på, for hvem kan se forskjell på en tyv og en student.
-Er de glad De kan gå hjem nå?
-Å nei, det har vært trivelig her. Nesten for trivelig.

Aftenposten, 11. november 1961

Av Aftenposten, 11. november 1961