Studentene skriver! Peter Chr. Asbjørnsen som kulturviter

Peter Christen Asbjørnsen. Fotograf: Frederik Klem, Christiania. Ukjent årstall. Norsk Folkeminnesamling. 

Norsk Folkeminnesamling (NFS) er en nasjonal kulturhistorisk samling. Den forvaltes av Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO. I NFS er det også arkiv og gjenstander etter Peter Christen Asbjørnsen. Han var mer enn bare folklorist og eventyrsamler. Våren 2021 arbeidet 25 studenter med kilder knyttet til Asbjørnsen som naturviter. 

 

Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) fikk aldri en stillling på universitetet. Han var allikevel en betydelig størrelse innenfor norsk naturvitenskap og naturvitenskapelig formidling. Asbjørnsen illustrerer mangfoldigheten til mange av 1800-tallets vitenskapsmenn og kulturpersonligheter. Det var ikke de samme skillene mellom fagdisiplinene som i dag. 

Asbjørnsen som naturviter dannet grunnlaget for bacheloremnet KULH2009, med Line Esborg og Sine Halkjelsvik Bjordal som kursansvarlige i samarbeid med MUV. I løpet av våren 2021 utforsket studentene NFS og Asbjørnsens mer ukjente sider. I tekstene og i de digitale arbeidene under vil du garantert få vite noe nytt om Asbjørnsen! 

 

Tekstene er noe forkortet og bearbeidet for nettpublisering. 

 

Bildet kan inneholde: rektangel, gjøre.
Publisert 20. apr. 2022 12:50

..duger nasjonen ikke. Fornuftigt Madstel: en tidmæssig Koge- og Husholdningsbog ble utgitt i 1864 under pseudonymet Clemens Bonifacius; «den milde velgjører». Bak psaudonymet var Peter Christen Asbjørnsen, som kom med krasse kommentarer om matstellet i landet.

Bildet kan inneholde: fotografi, frakk, font, dress, blazer.
Publisert 20. apr. 2022 11:36

Peter Christen Asbjørnsen er nok kjent for de fleste som eventyrsamler. Men visste du at han var den som presenterte Charles Darwin sin evolusjonsteori for det norske folk?

Bildet kan inneholde: hode, øye, hodeplagg, fawn, kunst.
Publisert 20. apr. 2022 11:36

På 1830-tallet var orangutangen Jenny en stor sensasjon i Londons zoologiske hage. Publikum var fascinert av apen som liknet dem selv, men samtidig var så annerledes. Nyhetene om Jenny nådde også Christiania. Peter Christen Asbjørnsen skrev i 1839 en artikkel med orangutangen som hovedaktør.

Bildet kan inneholde: marine virvelløse dyr, virveldyr, organisme, kunst, font.
Publisert 20. apr. 2022 11:36

I perioden 1838-1848 ga Peter Christen Asbjørnsen ut Naturhistorie for Ungdommen. Det er et seks binds bokverk på over 2000 sider med mange illustrasjoner. Her formidlet Asbjørnsen naturhistorisk vitenskap på en folkelig måte.

Bildet kan inneholde: briller, panne, nese, kinn, øyenbryn.
Publisert 20. apr. 2022 11:31

Hvordan ble Peter Christen Asbjørnsen fremstilt i sin egen samtid? Asbjørnsen hadde mange roller. Vi skal se på diverse publikasjoner som omhandler Asbjørnsen. Slik kan vi se hva som ble vektlagt i omtalene.