Zoologi og botaniske fag

Det har vært forelest i zoologi og botanikk ved universitetet siden undervisningen startet. Også innsamling og dokumentasjon var grunnleggende funksjoner de første tiårene. Botanisk hage på Tøyen ble grunnlagt allerede i 1814, mens interessen for zoologi ble forsterket mot midten av århundret.

Bildet kan inneholde: tre, hus, svart og hvit, eiendom, monochrome.
Publisert 2. apr. 2020 16:16

Blindern har noen enslige eike-enter. Eller for å holde seg til Tolkiens terminologi: De spredte eiketrærne som står som tause vitner fra Oslo Vest Fangorn. Her omtales hver enkelt av de gamle trærne på Blindern. Alle trærne er sommereik Quercus robus.

Bildet kan inneholde: tetning, sjøløve i california, steller sjøløve, pelssel, marine pattedyr.
Publisert 18. mars 2020 13:56

Zalophus wollebaeki er en sjøløve som bare finnes ved Galápagos-øyene, rett under ekvator i Stillehavet, nesten tusen kilometer utenfor fastlandskysten av Ecuador i Sør-Amerika.  Hva er grunnen til at denne sjøløven fra fjerne farvann ble oppkalt etter en norsk zoolog?

Publisert 1. sep. 2014 22:40

Siste halvdel av 1800-tallet var lærere, prestefruer, bønder og leger over hele landet engasjert i en felles dugnad, styrt fra Botanisk hage på Tøyen.

Publisert 22. mai 2014 14:29

Botanisk hage på Tøyen var den første norske universitetsenheten som ble anlagt. Dette skjedde i 1814, samme år som Norge fikk sin egen grunnlov. Og hendelsene henger tett sammen.

Bildet kan inneholde: fugl, nebb, tre, skulptur, fjær.
Publisert 9. apr. 2013 10:10

Inne i monteren er fire dyr. En ravn, en fjellrev, en jerv og et dødt reinsdyr. Nei, vent! De er alle døde. Preparerte dyr er de vanligste objektene i en zoologisk utstilling. Men hvordan foregår prosessen som omgjør levende vesener til museumsgjenstander?

Publisert 22. mars 2013 21:31

Hønsenetting, pappmasje og maling: Innsiden av montrene på Zoologisk museum avslører hvordan museumsnaturen er snekret sammen av universitetsansatte.

Publisert 25. okt. 2012 18:40

Gjennom 1800-tallet ble fokus i botanikkfaget endret fra herdige ripsbusker til kartlegging av den norske floraen og tilbake til nyttevekstene. Straks det ble mer enn én vitenskapsmann var det duket for konflikt.