Universitetets gullmedalje for norsk historisk forskning

Den sjeldneste av alle prismedaljene fra Universitetet er ”Universitetets gullmedalje for norsk historisk forskning”. Den ble kun utdelt én gang. Motivet på medaljen er en freske av Edvard Munch.

Av Kjetil Kvist

Opprinnelig ble medaljen opprettet samtidig med ”Universitetets fond for historisk forskning” i 1927. ”Prisen består i en gullmedalje” heter det i statuttene, ”der betegnes som Universitetets gullmedalje for norsk historisk forskning, ledsaget av et pengebeløp”.

Det skulle vise seg at det var vanskelig å få delt ut noen medalje. Det kan skyldes at historikere som satt i bedømmelseskomiteen ønsket å bruke pengene på annet enn gullmedaljer. Statuttene ble utformet slik at dersom det ikke ble delt ut en pris, så kunne pengene brukes på andre insentiver for å fremme norsk historisk forskning. Selv om det ble laget en medalje allerede i 1927, så ble pengene brukt på andre ting enn medaljer og priser.

Foto: Kjetil Kvist

Unik stil

Modellen til medaljen ble skåret av skulptøren Dagfin Werenskiold (1892-1977). Han arbeidet i tre og skar en medalje i grove detaljer og med høyt relieff. Stilen er unik og dette ble hans eneste medalje. Modellene ble redusert til medaljestørrelse hos firmaet H. Rui og ulike prøveversjoner av medaljen ble preget. Det er en medalje med en diameter på 35 mm, den er tykk og har et høyt relieff. Slike medaljer var vanskelige å prege og Rui noterer at han måtte slå den 16 ganger for å få fram relieffet.

”Historien” som motiv

Motivet på medaljen er passende for en historiker. Aulabygningen i sentrum av Oslo preger baksiden. Fresken ”Historien” fra Aulasalen preger forsiden, den er malt av Edvard Munch (1863-1944).

Medaljen ble bare tildelt én gang, til dr. philos Johan Schreiner som fikk den for en avhandling kalt: ”Hanseatene og Norge i første halvdel av det 16. århundre”. Han fikk verket publisert i 1941.

Originaleksemplaret har gått tapt

Det finnes flere avslag av medaljen. Halfdan Rui (1905-1978) var stolt av medaljen og han sendte den gjerne rundt som eksempel på hva firmaet kunne lage. Den finnes i forgylte sølv- og bronsevarianter. Det eneste originale eksemplaret i gull, preget av gullet fra en Amerikansk 20-dollar, har gått tapt.

Universitetets gullmedalje for norsk historisk forskning har blitt tildelt:

1939

Dr.philos. Johan Schreiner ”Hanseatene og Norge i første halvdel av det 16. århundre”

 

Av Kjetil Kvist
Publisert 25. okt. 2012 18:56 - Sist endret 10. jan. 2013 12:56