Visjon 1890: Historisk museum - 1. premie

I 1890 ble det holdt arkitektkonkurranse for Historisk museum. Det ville blitt en annerledes bygning - om arkitekten hadde fått leve...

Bildet kan inneholde: linje, parallell, arch, plan, rektangel.
Historisk museum: Karl August Henriksens vinnerutkast i tysk rundbogenstil. Illustrasjonen er hentet fra boka Kultuhistorier i sentrum, red. Jostein Bergstøl, Arne Aleksej Perminow og Ann-Christine Eek, 2004. 

 

Plassmangelen i universitetsanlegget ved Karl Johans gate ble prekær utover på 1860-tallet. En ny kjemibygning i Frederiks gate åpnet i 1875. De kulturhistoriske samlingene skulle også prioriteres, men økonomien tillot ikke nybygg før en arkitektkonkurranse ble utlyst i 1890.

Ung og lovende

Konkurransen ble vunnet av den unge arkitekten Karl August Henriksen. Hans vinnerprosjekt var i rød tegl og naturstein og skulle legges tvers overfor kjemibygningen, på Tullinløkkas vestside. Bygningen var holdt i såkalt rundbogenstil, en tysk arkitekturretning hvor buer dannet hovedmotivet i fasadene. De kunne være høye og monumentale med innskrevne mindre buer, eller i form av dekorative friser. Rundbogenstilen hentet sine hovedforbilder fra bysantinsk og romansk stil og renessansens arkitektur. I Oslo er Stortinget og Nasjonalgalleriet oppført i varianter av rundbogenstil.

Ny arkitekt, ny stil

Henriksen døde før byggeprosjektet startet. Først flere år seinere ble det igangsatt, da med Henrik Bull som arkitekt. Plasseringen på Tullinløkka var den samme og den symmetriske oppbyggingen ble beholdt, men fasaden ble fullstendig endret til tidens moderne jugendstil.

Denne artikkelen er en del av spesialtemaet Fremtidvisjoner: Urealiserte byggeprosjekter ved UiO

Av Bjørn V. Johansen
Publisert 21. des. 2020 10:00 - Sist endret 10. mars 2021 22:18