Visjon 1890: Historisk museum - 1. premie
Historisk museum slik det kunne blitt, om arkitekten hadde fått leve...

Plassmangelen i universitetsanlegget ved Karl Johans gate ble prekær utover på 1860-tallet. En ny kjemibygning i Frederiks gate åpnet i 1875. De kulturhistoriske samlingene skulle også prioriteres, men økonomien tillot ikke nybygg før en arkitektkonkurranse ble utlyst i 1890.
Ung og lovende
Konkurransen ble vunnet av den unge arkitekten Karl August Henriksen. Hans vinnerprosjekt var i rød tegl og naturstein og skulle legges tvers overfor kjemibygningen, på Tullinløkkas vestside. Bygningen var holdt i såkalt rundbogenstil, en tysk arkitekturretning hvor buer dannet hovedmotivet i fasadene. De kunne være høye og monumentale med innskrevne mindre buer, eller i form av dekorative friser. Rundbogenstilen hentet sine hovedforbilder fra bysantinsk og romansk stil og renessansens arkitektur. I Oslo er Stortinget og Nasjonalgalleriet oppført i varianter av rundbogenstil.
Ny arkitekt, ny stil
Henriksen døde før byggeprosjektet startet. Først flere år seinere ble det igangsatt, da med Henrik Bull som arkitekt. Plasseringen på Tullinløkka var den samme og den symmetriske oppbyggingen ble beholdt, men fasaden ble fullstendig endret til tidens moderne jugendstil.
Denne artikkelen er en del av spesialtemaet Fremtidvisjoner: Urealiserte byggeprosjekter ved UiO