Bygninger - Side 2

I Botanisk hage ligger en av UiOs eldste bygninger. Tøyen hovedgård har vært klostergods, storgård, adelig setegård, landsted og veksthus. Var hovedgården også Norges første offentlige museumslokale?

I sirlig skrift slås det fast med en viss lettelse: ”Endelig er vi i nutiden, industriens og flyvemaskinernes tid..”… Noen år har gått siden etiketten ble stilt ut i Geologisk museum på Tøyen.

Siden Universitetet i Oslo (Det kgl. Frederiks Universitet) ble opprettet i 1811 har fem bygninger huset sentrale deler av Universitetsbibliotekets samlinger.

Landets mest berømte urverk har gitt bygningen navn på folkemunne, med en viss hjelp fra en verdenskjent dramatiker med kontrollbehov. 1800-tallets internasjonale superstjerne i arkitektur var involvert i byggeprosessen.

”Universitetets astronomiske Observatorium” fra 1833 er blant de eldste bygningene som ble oppført for universitetet. Her arbeidet professor Hansteen blant annet med observasjoner av stjernehimmel, kartverk, tidsangivelse og jordmagnetisme. Deler av arkitekt Grosch’ klassisistiske bygning var i seg selv et stort vitenskapelig instrument.

I 1902 flyttet universitetets tre kulturhistoriske museer inn i den nye museumsbygningen. Debatten raste rundt det nye museet. Å kombinere norske oldsaker med europisk jugendstil var, i følge en professor, like upassende som gris og snippkjole.

På Vestlandet, i Kvinnherad kommune, ligger Norges eneste baroni. I 1927 ble renessanseslottet gitt som gave til Universitetet i Oslo.

I 1894 ble Universitetets marinbiologiske feltstasjon skapt som byggesett på Strømmen. Samme år ble bygningen montert i Drøbak. I kulissene stod Charles Darwin, Fridtjof Nansen og Christiania Brændevinssamlag.

Universitetet i Oslo har fra slutten av 1800-tallet hatt en rekke fartøy. Her følger en kronologisk oversikt med kort omtale av de fleste båtene som har vært i Universitetets eie eller bruk.

I 2011 fylte UiO 200 år. Universitetsbygninger og studentboliger preget hovedstaden. Universitetet har endret byen. Men hva om urealiserte planer hadde blitt gjennomført? En gigantisk aveny fra Frognerkilen til Blindern? Vikinghall under Slottsparken? Universitetsområde på Tøyen?