Antikvarisk møbelsamling

Samlingen inneholder eldre møbler og inventar knyttet til universitetets bygninger og mangfoldige virksomhet. 

Bildet kan inneholde: møbler, produkt, tre, stol, utendørsmøbler.
Stol i nyere versjon av stilarten louis-seize. Produsert til Domus Academica på Karl Johans gate rundt 1920. Fotograf: Arthur Sand/MUV.

Universitetet i Oslo har mange rom hvor eldre møbler er i daglig bruk. De er viktige for universitetets identitet og bidrar til at historien er lesbar og til stede i hverdagen. Mange av møblene er tegnet spesielt for bygningene eller ble skaffet til bestemte formål. De er derfor både del av den norske designhistorien og viktige kilder for å forstå virksomhen ved universitetet.

Bildet kan inneholde: stol, komfort, tre, armlene, hardved.
"HF-stolen". Tegnet som del av de opprinnelige interiørene til HF-bygningene på Blindern, ferdigstilt i 1963. Oddmund Eidsnes for Leif Olav Moens Arkitektkontor AS. Fotograf: Arthur Sand/MUV.

Historisk verdi - og gjenbruk

Den antikvariske møbelsamlingen består av inventar som stammer fra rom og bygninger som gjennom tidene har blitt ommøblert eller fått nye funksjoner. Det er et mål at samlingen skal kunne benyttes til tilbakeføringer eller at møbler kan gjenbrukes i andre antikvariske miljø ved UiO. Hoveddelen av samlingen stammer fra perioden mellom ca. 1850 og 1980, men det er også inventar som er eldre og yngre. Kriteriene er at møblene har historisk verdi eller er kilder til kunnskap om universitetets virksomhet. 

Innsamling av typeeksemplarer

MUV samler så langt det er mulig typeeksemplar av møbler, lysarmaturer og andre interiørelementer fra hele UiO. Vi har et nært samarbeid med Eiendomsavdelingen og koordinerer arbeid og ansvar mellom oss. På lengre sikt vil det bli mulig å søke i samlingen i Universitetshistorisk gjenstandsbase. 

 

Publisert 17. mars 2021 15:38 - Sist endret 17. mars 2021 15:38