Observatoriet

Observatoriet stod ferdig i 1833 etter tegninger av arkitekt Chr. H. Grosch. Bygningen er blant de første som ble oppført for dagens Universitetet i Oslo. Arkitekten arbeidet nært sammen med Christopher Hansteen, den første professoren i Observatoriet.

Hovedaktiviteten i bygningen er i dag undervisning av 4. og 7. klasse i Osloskolen. Det tilbys dessverre ikke omvisninger for private grupper i Observatoriet.

Interiør i Observatoriet. Fotograf: Jiri Havran.

Virksomheten i Observatoriet fikk stor betydning for det norske samfunnet og fremveksten av Norge som vitenskapsnasjon. Familien Hansteen holdt også kulturell salong for hovedstadens elite i deres professorleilighet.

Den vitenskapelige fløyen i Observatoriet ble restaurert og rehabilitert i årene mellom 2006 og 2011.

MUV forvalter samlinger og gjenstander som opprinnelig ble benyttet i Observatoriets vitenskapelige virksomhet. Museet har også ansvar for kulturhistorisk innredning i noen av rommene som var Hansteen-familiens leilighet.

 

Publikumstilbud

Det tilbys dessverre ikke omvisninger for private grupper eller enkeltpersoner i Observatoriet. Det er imidlertid vanligvis omvisninger under arrangementer som Oslo Kulturnatt, Turist i egen by, Oslo Åpne hus og UiO-festivalen. Følg med på programmet for disse arrangementene eller på UiOs nettsider. Vi gjør oppmerksom på at det er et maksimum på 30 personer på omvisningene.

 

Undervisning av skoleklasser

Undervisningen i Observatoriet er i regi av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO. Det undervises på 4. og 7. trinn. For nærmere informasjon - se Skoleprosjektets sider på fakultetets nettsted eller på Facebook.

 

Les mer:

Temaside om Observatoriet
 

 

 

Publisert 10. des. 2012 01:13 - Sist endret 8. mai 2019 13:20