Observatoriet

Observatoriet stod ferdig i 1833, etter tegninger av Christian Heinrich Grosch. Bygningen er blant de første som ble oppført for Universitetet i Oslo. Arkitekten arbeidet nært sammen med Observatoriets første professor, Christopher Hansteen.

Det tilbys dessverre ikke omvisninger for private grupper i Observatoriet.

Virksomheten i Observatoriet skulle få stor betydning for det norske samfunnet og fremveksten av Norge som vitenskapsnasjon. I tillegg holdt familien Hansteen kulturell salong for hovedstadens elite.

Den vitenskapelige fløyen i Observatoriet ble restaurert og rehabilitert i årene mellom 2006 og 2011. Etter vedtak i universitetets ledelse benyttes bygningen i dag primært til undervisning av Osloskolen. Dette arbeidet skjer i regi av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO.

MUV arbeider for tiden med permanente og skiftende utstillinger i Observatoriet. Museet forvalter samlinger og historiske gjenstander. Vi innreder også kulturhistorisk korrekte værelser i det som en gang var Hansteen-familiens leilighet.

 

Omvisninger

Det tilbys for tiden ikke omvisninger for private grupper i Observatoriet. Det er imidlertid vanligvis et publikumsprogram i bygningen under arrangementene UiO-festivalen og Turist i egen by i vårsemesteret. På høsten er det vanligvis tilsvarende tilbud under Oslo Kulturnatt og Oslo Åpne Hus.
 

 

 

Publisert 10. des. 2012 01:13 - Sist endret 2. mai 2017 15:22